Menu
Discover books drenched in Greek sunshine1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΟ9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ5ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων6ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ  ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ - ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ2ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων1ο Γενικό Λύκειο Μεγάρων2ο Γυμνάσιο Μεγάρων4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝΠολιτιστικός Σύλλογος Νέου Μελιού ''Αγία Τριάδα''3ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων.ΜΠΛΟΚ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΜΕΓΑΡΩΝΚέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π)ΧΑΡΤΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝWEB-TVΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2015-2019ΤΜΗΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Σε μια άκρως σεισμογενή περιοχή, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή μας , ο ρόλος της πρόληψης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κατάλληλος σχεδιασμός κρίνεται απαραίτητος, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός σε ενδεχόμενο περιστατικό σεισμού.  Δημόσια κτήρια (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, κέντρα άθλησης και συγκέντρωσης ατόμων) καθώς και εταιρίες πρέπει να ενημερώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματά το έμψυχο δυναμικό τους και να έχουν τοιχοκολλημένα σε εμφανή σημεία σχεδιαγράμματα του κτιρίου καθώς και να προβαίνουν σε συχνές ασκήσεις ετοιμότητας.
Ο Δήμος Μεγαρέων ως φορέας ενημέρωσης και πρόληψης ενθαρρύνει τους πολίτες σε μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας των κτιρίων τους ενώ παράλληλα ενισχύει το βαθμό γνώσης ενεργειών των πολιτών, που πρέπει να κάνουν στην περίπτωση σεισμού.
Οι παρακάτω συμβουλές προστασίας και ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού κρίνονται εξαιρετικά χρήσιμες:

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ


Εκκένωση Κτιρίου - Σχέδιο δράσης σε περίπτωση Πυρκαγιάς – Σεισμού
*Καθορίστε το σημείο εκκένωσης (συγκέντρωσης), το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία εκτός του κτιρίου.
*Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης παραμείνετε ήρεμοι. Μην πανικοβάλλεστε.
*Όταν ειδοποιηθείτε ότι πρέπει να εκκενώσετε το κτίριο, πάρτε μαζί σας τα προσωπικά σας είδη και αρχίστε την εκκένωση. Ειδοποιήστε τους συναδέλφους σας, τους επισκέπτες και όποιο άλλο άτομο δείτε, να κάνουν το ίδιο.
*Βγείτε από το κτίριο χρησιμοποιώντας τις πλησιέστερες εξόδους κινδύνου. Μην χρησιμοποιείτε τους ανελκυστήρες.
*Βοηθήστε τους συναδέλφους σας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους επισκέπτες και γενικά όποιον χρειάζεται βοήθεια κατά την εκκένωση.
* Μόλις βγείτε από το κτίριο, προχωρήστε στο προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης.
*Αφού ολοκληρωθεί η εκκένωση, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος από τα υπεύθυνα άτομα σε κάθε χώρο, αρχίζοντας από τις τουαλέτες και τα αποδυτήρια. Αφού βεβαιωθούν ότι όλοι έχουν εγκαταλείψει το κτίριο, το πράττουν και οι ίδιοι.
*Μόλις συγκεντρωθείτε, περιμένετε οδηγίες. Μην εγκαταλείψετε το σημείο συγκέντρωσης αν δεν πάρετε τέτοια εντολή από κάποιον υπεύθυνο.
*Οι υπεύθυνοι θα καταμετρήσουν το προσωπικό τους. Όλοι οι απόντες πρέπει να αναφερθούν αμέσως στον γενικό υπεύθυνο.

ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ


*Διαρρυθμίστε το χώρο σας έτσι ώστε να μην υπάρχουν βαριά και ασταθή αντικείμενα σε σημεία όπου μπορούν να πέσουν πάνω σας ή να φράξουν την είσοδο.
*Να έχετε κατά νου ένα ασφαλές σημείο στο χώρο σας, όπου μπορείτε να προφυλαχθείτε σε περίπτωση σεισμού.
*Ασφαλίστε τα βαριά αντικείμενα, τα οποία μπορεί να αποσταθεροποιηθούν σε περίπτωση σεισμού. Τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στο πάτωμα.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ


*Πάνω απ’ όλα διατηρείστε τη ψυχραιμία σας και ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:
*Αν είστε μέσα σε κτίριο, μείνετε μέσα και μην επιχειρήσετε να βγείτε κατά τη διάρκεια του σεισμού. Ζητήστε καταφύγιο κάτω από ένα τραπέζι ή στο κούφωμα μίας πόρτας. Μην πλησιάζετε σε παράθυρα, ράφια και βαριά αντικείμενα. Το τραπέζι και κάθε καλυπτόμενος χώρος μας προστατεύει ώστε να μην υπάρχει τραυματισμός από αντικείμενα που πέφτουν.
*Αν είστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από κτίρια, στύλους ηλεκτρικών καλωδίων και παρόμοιες κατασκευές που μπορούν να καταρρεύσουν. Αποφύγετε τα πεσμένα καλώδια – μπορεί να είναι υπό τάση.
*Αν είστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε σε ένα ασφαλές σημείο, μακριά από δέντρα και καλώδια. Σταματήστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, αλλά μείνετε στο αυτοκίνητο – σας

 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. ΑΤΟΜΙΚΗ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

 
*Δημιουργήστε ένα οικογενειακό αντισεισμικό σχέδιο.
*Να γνωρίζετε τα ασφαλή σημεία σε κάθε δωμάτιο (κάτω από τραπέζια, γραφεία ή τους εσωτερικούς τοίχους).
*Να γνωρίζετε τα επικίνδυνα σημεία (παράθυρα, καθρέπτες, κρεμάμενα αντικείμενα, τζάκια και ψηλά έπιπλα).
*Κάνετε πρακτικές ασκήσεις. Φυσικά, ερευνείστε ποιοι είναι οι ασφαλείς χώροι για τον εαυτό σας και τα παιδιά σας.
*Μάθετε να προσφέρετε πρώτες βοήθειες και τεχνικές ανάνηψης.
*Αποφασίστε σε ποιο σημείο θα συναντηθεί η οικογένειά σας, σε περίπτωση που χαθείτε.
* Να έχετε έναν κατάλογο με αριθμούς τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης.
*Επιλέξτε ένα φίλο εκτός περιοχής ή συγγενή, που τα μέλη της οικογένειάς του μπορούν να τηλεφωνήσουν μετά το σεισμό και να ειδοποιήσουν για την κατάστασή σας.
*Ετοιμάστε ένα φορητό σάκο επιβίωσης για τη δουλειά και το ταξίδι.


ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

 
Να γνωρίζετε πολύ καλά το χώρο
Το ασφαλέστερο σημείο του σπιτιού: Κατά τη διάρκεια του σεισμού, μείνετε μακριά από βαριά έπιπλα, συσκευές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, ράφια που συγκρατούν μεγάλα αντικείμενα, επενδύσεις χτισμένες (όπως τα τζάκια). Αυτά τα αντικείμενα συνήθως πέφτουν ή σπάνε και μπορούν να σας τραυματίσουν. Συνήθως, ο διάδρομος είναι από τα ασφαλέστερα σημεία, εάν δεν είναι γεμάτος αντικείμενα. Οι κουζίνες και οι χώροι στάθμευσης είναι συνήθως τα πιο επικίνδυνα. Επίσης, να γνωρίζετε ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος σε κάθε δωμάτιο. Θα είναι δύσκολο να μετακινηθείτε από ένα μέρος σε ένα άλλο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
Έξοδοι και εναλλακτικές δίοδοι: Να γνωρίζετε πάντα όλες τις δυνατές εξόδους από το σπίτι και τη δουλειά. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε εξόδους που μπορούν να σας χρησιμεύσουν σε περίπτωση κινδύνου.
Εντοπισμός των διακοπτών παροχών: Να γνωρίζετε πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν οι διακόπτες για τη διακοπή του ρεύματος, του νερού και του υγραερίου. 

 
ΠΑΡΤΕ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ


Ηλικιωμένοι, ανάπηροι ή άτομα που παίρνουν φάρμακα: Αυτά τα άτομα ίσως έχουν δυσκολία να μετακινηθούν, σε περίπτωση σεισμού. Φροντίστε να υπάρχει κάποιος που θα τα βοηθήσει να εγκαταλείψουν το χώρο σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, ίσως χρειαστούν ειδική διατροφή και φάρμακα. Φροντίστε να προμηθευτείτε αυτά τα ειδικά εφόδια.
Κατοικίδια: Καλό είναι να έχετε αποθηκεύσει τροφές και για τα κατοικίδια. Μετά το σεισμό βάλτε τα σε ασφαλές μέρος. Ίσως δεν επιτρέπεται να τα κρατήσετε στους καταυλισμούς.
Να γνωρίζετε τη γειτονιά σας
Να γνωρίζετε πού βρίσκεται το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και η Πυροσβεστική.
Να γνωρίζετε τους γείτονές σας και τις δυνατότητές σας. Ίσως μπορέσετε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο μετά από ένα σεισμό.

 
ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ


Φτιάξτε ένα σχέδιο για το πού και πώς θα συναντηθούν τα μέλη της οικογένειας. Διαλέξτε ένα άτομο με το οποίο θα επικοινωνήσει η οικογένεια, αν χωριστεί. Μη χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο αμέσως μετά το σεισμό, παρά μόνο για κλήσεις απόλυτης ανάγκης.
Φτιάξτε ένα σχέδιο με την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονες, αναθέτοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο κάθε άτομο, ανάλογα με το πιθανό σημείο που μπορεί να βρίσκεται ο καθένας.
Χρειάζεται να βρείτε ένα σημείο έξω από το σπίτι, όπου τα άτομα της οικογένειας θα μπορούν να αφήνουν μηνύματα. Έτσι, αν χωριστείτε και δεν μπορείτε να παραμείνετε στο σπίτι, η οικογένειά σας θα ξέρει πού θα σας βρει. Δε χρειάζεται να κοινοποιείτε το γεγονός ότι δεν είστε σπίτι. Γι' αυτό το λόγο, αυτό το μέρος θα πρέπει να είναι ασφαλές και κρυφό, π.χ. μέσα σε ένα κουτί, κάτω από μια πέτρα κλπ.


ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

 
ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΩΝ

 
Θα ήταν χρήσιμο και ωφέλιμο να γνωρίζετε όλοι στο σπίτι πώς και πότε να διακόπτετε την παροχή του υγραερίου, του ρεύματος και του νερού μετά από ένα σεισμό. Αυτό είναι πολύ απλό, αρκεί να γνωρίζετε πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν οι διακόπτες. Καλό είναι να κλείνετε όλες τις παροχές πριν φύγετε από το σπίτι, για να αποφύγετε μεγαλύτερες ζημιές, που μπορεί να προκληθούν από τυχόν διαρροές νερού, ρεύματος ή υγραερίου.

 
ΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΕΠΙΠΛΑ

 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε ένα σεισμό -εφόσον δεν καταρρεύσει το σπίτι μας- είναι να τραυματιστούμε από μη σταθερά αντικείμενα. Ένα μεγάλο ποσοστό τραυματισμών οφείλεται σε διακοσμητικά αντικείμενα που πέφτουν, ντουλάπια και βαριά έπιπλα.

 
ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ

 
Θραύσματα από γυαλιά μπορεί να εκτοξευτούν στο χώρο του δωματίου. Υπάρχουν τζάμια ασφαλείας, αλλά αν δεν τα διαθέτετε, μπορείτε να κλείνετε τα παντζούρια ή τις κουρτίνες. Για παράθυρα που βρίσκονται κοντά σε κρεβάτια, καλύτερη λύση είναι η τοποθέτηση τζαμιών ασφαλείας.

 
ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΒΑΡΙΑ ΕΠΙΠΛΑ

 
Τα ψηλά και βαριά έπιπλα κινούνται και πέφτουν σε περιπτώσεις ισχυρής δόνησης. Ασφαλίστε τα στον τοίχο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά γωνιακά άγκιστρα, που θα τα βιδώσετε στους τοίχους. Μη χρησιμοποιείτε καρφιά.

 
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ


Ασφαλίστε τις ηλεκτρικές συσκευές, γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Στερεώστε τις τόσο στο πάνω, όσο και στο κάτω μέρος, για να αποφύγετε μια πιθανή μετατόπιση.


ΨΥΓΕΙΑ

 
Τα ψυγεία είναι πολύ βαριά και τα περισσότερα βρίσκονται πάνω σε ρόδες. Λόγω του όγκου τους μπορούν να συνθλίψουν κάποιον, αν πέσουν. Ασφαλίστε τα, ώστε να μένουν στη θέση τους με οποιαδήποτε κίνηση.

 
ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

 
Ο,τιδήποτε κρέμεται στους τοίχους (φωτογραφίες, καθρέφτες, ρολόγια κλπ) μπορεί να πέσει μετά από μια μεγάλη δόνηση. Στερεώστε τα με γωνίες στον τοίχο.


ΝΤΟΥΛΑΠΙΑ


Υπάρχει περίπτωση τα ντουλάπια να ανοίξουν και το περιεχόμενό τους να διασκορπιστεί. Βάλτε τα βαριά αντικείμενα στα κάτω ράφια και ασφαλίστε τις πόρτες, ώστε να μην ανοίγουν.


ΕΥΛΕΚΤΑ ΥΓΡΑ


Η διαρροή εύφλεκτων υγρών μπορεί να καταστρέψει ένα σπίτι, που αλλιώς θα είχε σωθεί. Αποθηκεύστε τα στην κανονική τους συσκευασία μακριά από το σπίτι και το αυτοκίνητο. Αν πρέπει να τα έχετε μέσα στο σπίτι, τότε τοποθετήστε τα σε κιβώτια, που να κλειδώνουν και πάντα στο κάτω ράφι.

 
ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ! ΠΡΟΣΟΧΗ !


Τα κρεβάτια πρέπει να είναι ασφαλή σημεία. Η πιθανή πτώση των τζαμιών των παραθύρων αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Μπορείτε να τοποθετήσετε σήτες, που θα συγκρατήσουν τα τζάμια.

 

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ


*Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς και σχεδιάστε πού θα προστατευθείτε όταν αυτοί συμβούν.
*Ελέγξτε για τραυματίες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
*Παραμείνετε ήρεμοι και καθησυχάστε τους άλλους.
*Αποφύγετε τα σπασμένα γυαλιά.
*Ελέγξτε για πυρκαγιά. Πάρτε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
*Ελέγξτε τις παροχές φυσικού αερίου, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Εάν υπάρχει ζημιά σε κάποια από αυτές, θέστε την εκτός λειτουργίας. Εάν υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου, μη χρησιμοποιήσετε σπίρτα, φανό, συσκευές ή ηλεκτρικούς διακόπτες. Ανοίξτε τα παράθυρα, εγκαταλείψτε το κτίριο και ειδοποιήστε σχετικά την εταιρία φυσικού αερίου.
*Εάν εξαιτίας της δόνησης το ακουστικό του τηλεφώνου έχει φύγει από τη θέση του, επανατοποθετείστε το και χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
*Συντονιστείτε με το σταθμό εκπομπής εκτάκτων αναγκών στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Ακούστε τα ενημερωτικά δελτία.
*Παραμείνετε έξω από το κατεστραμμένο κτίριο.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

 

 

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΕΩΝ.

Ο Δήμος μας, προσανατολισμένος στην κυκλική οικονομία και στην βιώσιμη ανάπτυξη, σε συνεργασία με το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» εφαρμόζει Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, στο οποίο όλοι οι δημότες μπορείτε να ανακυκλώνετε άδειες συσκευασίες , συμβάλλοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα για την περιοχή μας.

Το Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης («Σπιτάκι» Ανακύκλωσης) του Δήμου μας είναι τοποθετημένο στο εξής σημείο:

ü  Πλατεία Ολυμπιονικών (περιοχή πρώην εργοστασίου Ερκίς)

 

Στο σημείο αυτό μπορείτε να επιστρέφετε για ανακύκλωση πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες με ανταποδοτικό κίνητρο. Για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνετε, σας επιστρέφεται 1€, το οποίο μπορείτε είτε να το εξαργυρώσετε στα συνεργαζόμενα supermarketγια δωρεάν αγορές, είτε να το δωρίσετε υπέρ του κοινωνικού έργου της «Αποστολής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που ενισχύει τις λιγότερο ευνοημένες ομάδες και τις συνθήκες διαβίωσής τους με τα «Γεύματα Αγάπης».

Σας περιμένουμε όλους στο Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Δήμου μας, για να ανακυκλώσουμε όλοι μαζί, γιατί το περιβάλλον και η προστασία του είναι υπόθεση όλων μας.

  

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ - ΜΟΝΕΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΦΟΡΕΙΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ